Jersey is een shetlander ruin van 26 jaar oud en hij woont vanaf september 2021 in de opvang. Hij is het eerste paardje wat in de opvang terecht gekomen is en dat maakt hem toch wel een beetje speciaal.
Jersey kwam binnen als hengst die een periode alleen gestaan heeft. Paarden die alleen staan kunnen emotioneel schade oplopen, dit was ook merkbaar bij Jersey. De eerste dagen deed hij alles als een robot en was hij mentaal afwezig. Hij wilde heel graag bij de andere paarden zijn, maar omdat hij nog een hengst was kon hij er nog niet bij. Dit uitte zich in herhaaldelijk hetzelfde rondje lopen, dit gedrag wordt ook wel ijsberen genoemd. Het paard wilt ‘bewegen’ naar de andere paarden, maar wordt hierin geblokkeerd. Om toch het gedrag enigszins uit te kunnen oefenen, gaat een paard dan rondjes lopen. Schrapen met de voorbenen is ook een gedrag wat zich voordoet als een paard ergens heen wilt ‘bewegen’ maar hierin geblokkeerd wordt.
Om het voor Jersey zo prettig mogelijk te maken totdat hij in de kudde mocht, heb ik hem zo dicht mogelijk bij de andere paarden gezet. Dichtbij genoeg dat ze niet konden neuzen. Het neuzen stimuleert namelijk het sociale contact en kan ervoor zorgen dat de behoefte om nog dichter bij de andere te komen toe zal nemen.
Na de castratie kon Jersey geïntroduceerd worden in de kudde en toen kwam ik erachter dat Jersey niet zo goed wist hoe hij met paarden moest communiceren, ook speelde een deel hormonen toen nog een rol. Zijn eerste reactie was om gelijk in de aanval te gaan zonder te waarschuwen. Gelukkig nam Spring direct de rol op haar om Jersey uit te leggen hoe je je hoort te gedragen in een kudde. Dat bewijst maar weer hoe sociaal paarden zijn en dat elk paard een kans krijgt om zich te ontwikkelen in de groep.
Tijdens de winter is de toenmalige kudde (Spring, Enrico en Jersey) elke dag meer en meer een hechtere groep geworden. Er was rust en duidelijkheid, veiligheid en vertrouwen. Totdat er twee nieuwe paarden in de opvang terecht kwamen, Flame en Fanny (meer over hun op hun eigen pagina), wie voor nogal wat rep en roer gezorgd hebben.
Jersey voelde zich zo veilig bij Spring en Enrico dat hij niet wilde dat de nieuwelingen (in zijn ogen indringers) deel uitmaakte van de groep. Hij deed er alles aan om hun zo ver mogelijk weg te krijgen, vooral Fanny die het erg goed kon vinden met Spring. Spring was bovendien nu zijn meisje geworden. Dit zorgde er natuurlijk voor dat Flame en Fanny nog niet de groep in konden en er behoorlijk wat stress in de lucht hing.
Met behulp van Healing Touch zijn zowel Jersey als Fanny behandeld om weer in balans te komen en zich beide veilig te voelen. Het was een hele bijzondere ervaring waar ik op het moment zelf nog niet zo goed wist waar het heen zou gaan. Maar diezelfde avond kreeg ik een gevoel dat het goed zat en dat ik alle paarden bij elkaar kon zetten. Ik heb naar mijn gevoel geluisterd en sindsdien staat de kudde bij elkaar. Ze waren niet direct dikke vrienden, maar het scherpe randje was eraf. Nu kon ik zelf verder aan de slag om ze dichter bij elkaar te brengen.
Om paarden aan elkaar te koppelen die niet direct vrienden zijn met elkaar, zijn er verschillende technieken die je in kan zetten om ze toch dichter naar elkaar toe te laten groeien. Het belangrijkste is dat er altijd een veilige omgeving is en er geen van beide het gevoel heeft van een tekort. Bijvoorbeeld het gevoel van een tekort aan voedsel of een tekort aan aandacht/sociaal contact. Vervolgens maken we de situatie juist een stuk aangenamer wanneer de paarden bij elkaar in de buurt zijn, door bijvoorbeeld voedsel toe te voegen (een gevoel van tekort aan voedsel, ook wel voernijd genoemd, kan dit onaangenaam maken en daarbij raadt ik deze methode af) of een kroelsessie in te lassen, waarbij beide paarden gekriebeld worden zodat hun neusje ervan gaat bewegen. Dit bewegende neusje laten we dan steeds iets dichterbij het andere paard komen. De ideale situatie zou zijn dat ze beide met kroelende neusjes elkaar aanraken en het groomen met elkaar overnemen.
Let wel op! Bij verkeerd gebruik van de technieken kan het een negatief effect geven op de band tussen de twee dieren. Bij twijfel schakel hulp in! Omdat ik zelf gedragstherapeut ben voor paarden kan je altijd contact met mij opnemen via de Stichting.
Bij Jersey en Fanny heb ik regelmatig kroelsessies ingezet, nu kroelen ze met elkaar en wordt hun band elke dag een beetje beter. Jersey is enorm gegroeid in zijn gedrag in de kudde, hij kan nu met kleine signalen de andere laten weten hoe hij zich voelt. Hij weet om te gaan met hengstige merries en lijkt geen last meer te hebben van hormonen. Enrico kan soms het bloed onder zijn nagels vandaan halen wanneer hij hem uitdaagt om te spelen en ook hier weet hij steeds beter zijn geduld te bewaren en geeft hij duidelijk maar vriendelijk zijn grenzen aan.


